Összes oldalmegjelenítés

2009. május 23., szombat

Hírlevél

Ismét jött egy újabb hírlevél, ha már hétfordulónál tartunk…



A baba növekedése: a magzat mozgását valószínűleg ritkábban és kevésbé erőteljesen érzed, hiszen egyre kevesebb helye van manőverezésre. Most már oldalirányban is képes fejét mozgatni, szervei tovább fejlődnek és a bőre alatt fokozatosan zsírpárna alakul ki. A rohamos növekedés lassulni kezd, ám az agy fejlődése lényegesen felgyorsul. Ekkorra az egyetlen létfontosságú szerv, amelynek még érésre van szüksége, a tüdő. A kiválasztás már teljes gőzzel működik: a magzat naponta mintegy fél liter vizeletet ürít a magzatvízbe. A fejlődéséhez szükséges tápanyagokat a lepényi keringésen keresztül kapja meg, de már elkezdte nyeldekelni a magzatvizet, amely természetesen folyamatosan pótlódik és cserélődik. Az ultrahangos vizsgálat alkalmával a kezelőorvos ellenőrzi a magzatvíz mennyiségét. Ha túl sok van belőle - ezt polihidramnionnak hívják -, a magzat nem nyel eleget, vagy valahol elzáródás található a gyomor-bélrendszerében. Ha túl kevés a magzatvíz mennyisége - ez az oligohidramnion -, a kicsi nem ürít megfelelően, ami a vesék és a húgyutak rendellenességét jelentheti.



Hát ezért nem érzékelem már úgy ezt a kis csöppséget. A magzatvizünk átlagos, úgyhogy elméletileg Bogyónk nyel eleget belőle és űrit is megfelelően, így pótlódik és cserélődik is a magzatvizünk. Tegnap este, ahogy tv-tünk, megint kinyomta magát, szóltam is Csonginak, hogy nézze már, mit művel a kisfia. Úgy odatud feszülni a hasfalamra, hogy csak na, ezt a szokását még nem hagyta el. Állítólag lassan a csuklását is érzékelni fogom, de még egyelőre nem vettem észre erre utaló jeleket. Amikor nem ülök „szépen”, akkor bökdös, így kénytelen vagyok pózt váltani. Ez többnyire akkor van, amikor nagyon előre hajolok és akkor szokott ütemesen dörömbölni, így inkább hátradőlök én is, mert o.k., jó érzés, hogy érzem, de ezek a bökdösések nem annyira jók, mint amikor ficánkol. Meg az is furcsa, hogy már az egész hasamat betölti esténként, ugyanis már a köldököm feletti részt is bitorolja ez a kis gézengúz.


Tegnapi napom elég depis volt, de az esti front elvitte szerencsére. Éjszaka kiszellőzött a lakás is, jó kis friss levegőre ébredtünk. Mondjuk ma is melegnek ígérkezik, de valahogy másabb, mint tegnap volt, meg nagyon nem voltam csúcsponton. Ma már elbicóztunk a faipari boltba, most Csongi igazítja az ajtókat, így azokat fogjuk festeni délután. Ha ezen túl leszünk, már csak az ablakpucolás lesz hátra, meg a függöny mosás, illetve egy-két szőnyeg mosás, ami belefér a mosógépbe és szinte jöhet is Bende. Persze a konyhával is haladunk, de a tűzhely beépítése már júniusra marad, meg lehet, hogy a többi dolog is, hiszen jövőhéten még itthon vagyunk, aztán megyünk a szülőkhöz hétvégén, majd a Balatonra, úgyhogy júni 8-a után leszünk megint teljes üzemben itthon. Addig meg csip-csup munkákat csinálunk. Én most megint kelesztek egy sós kalácsot, aztán majd kisütöm, holnapra Csongi pizzát rendelt, annak kell még pár feltétet venni, ma meg esszük a tegnapról maradt zöldséges-pipi husit, amit sütöttem (ez jobb lett, mint a Pataki tálas cucc). Így most ennyit.

1 megjegyzés:

  1. jaj de jó nosztalgiázni a pocakos időkről, mikor Téged olvaslak, hogy hol dugdosta ki a testrészeit Bende baba.... :)))) néha azért hiányzik a pocaklakóm, de most már 24 órában babusgathatom a lakóját. :)))

    VálaszTörlés