Összes oldalmegjelenítés

2009. május 9., szombat

Hírlevél

Megjött a következő hírlevél. Furcsa, már csak 11 hét van hátra. Mégis telik az idő, pedig úgy gondoltam, hogy nem is fog olyan hamar eltelni. Még most kell kiélvezni az "egyedüllétet", hiszen pár hét múlva már egy család leszünk. Persze már azt is nagyon várom, mert nagyon kíváncsi vagyok már a kis pocaklakónkra, hogy is néz ki.


              


A baba növekedése: A baba agya gyors ütemben növekszik, a fej pedig egyre nyúlik, hogy helyet adjon az agy megnövekedett térfogatának.  Ha kisfiút vársz, a herék elkezdtek helyükre vándorolni a vesék közeléből az ágyékon keresztül a herezacskóba.  Ha kislányt vársz a csikló szembetűnően nagy, mivel a szeméremajkak még túl kicsik ahhoz, hogy befedjék. Méretük csak a terhesség utolsó néhány hetében változik. A baba ebben az időben már elég erős ahhoz, hogy az apró, "lebegésszerű" mozgást átvegyék az erőteljes rúgások és ütések. Ez a bokszolás kellően intenzív lehet, akár fájdalmat is okozhat az édesanyának. Már kialakult az alvás-ébrenlét periódus: előfordulhat, hogy a kicsi akkor a legéberebb, amikor a mama nyugovóra tér(ne), de nem kell megijedni, ez nem jelenti azt, hogy a baba éjszakai bagoly marad a születése után is. A mellékvesék megkezdik az androgén és az ösztrogén hormonok elválasztását, amelyek beindítják az anyai szervezetben. A prolaktin elválasztásának eredményeképp megkezdődik a kolosztrum termelése: ez a tejnek az a része, amellyel az anya az első pár napban táplálja az újszülöttet. Az agy már vezérli a kezdetleges légzést és a testhőmérséklet szabályozását. A magzat érzékszervei fogékonyak a fényre, a hangra, az ízre és a szagra.


               


Hát már tegnap is mutatta az uh-n, hogy kóstolgatja a magzatvizet. Meg néha tényleg rúg akkorát, hogy az csak na. De ez még nem fájdalom, még bőven van helye a ficánkolásra!


Tegnap megint későn este feküdtünk, volt már éjfél is. Bende baba akkor jelentkezett be, megint ficánkolt egy keveset, de aztán bealudtunk. Ma már voltunk a faipari boltba, lerendeltük a hiányzó bútorlapokat a konyhaszekrényhez, sétáltunk egyet a főtéren, ebédeltünk a Malomban és most egy kicsit lepihenünk, megnézzük a Forma-1-et, majd jöhet a fúrás-faragás. Estére pedig váltottunk mozijegyet a Spancserek című vígjátékra, úgyhogy az esti programunk is megvan már.

1 megjegyzés:

  1. Jo kis programjaitok vannak. Ki kell haszàlni a születés elötti idöszakot, mi, mikor Gyerköckém született, csak rà 3 honapra merészeltem hosszabb egész napos utazàsra menni vele. Addig csak rövid rokon-làtoagatàsokat tettünk.

    VálaszTörlés